Aanrechtblad, ga er maar aan staan

Aan het aanrechtblad brengen we best veel tijd door. En het materiaal is medebepalend voor de look van onze keuken. Je wilt er ook fijn op kunnen werken, en het liefst wil je dat het makkelijk schoon te houden is. Ga er maar aan staan.

Het klopt dat je aan een recht (lees: horizontaal) object staat, maar de werkelijke afkomst van het woord aanrecht is die van ‘aanrichten’. In vroeger tijden betekende dat het bereiden en opdienen van spijs en drank. Aanrecht dus.

Old school wit-zwart geblokt

Een beeldbepalend onderdeel van de keuken. Tot nog niet zo lang geleden was daar nauwelijks een keuze in te maken. Je kent ze wel, de stenen aanrechtbladen uit oude keukens, zwart-wit gevlekt. De spoelbak was eveneens in zwart-wit, maar dan geblokt. Je wist niet beter, en het werkte. Sommige old school liefhebbers doen een moord voor zo’n aanrecht (en struinen schuren vol oude bouwmaterialen af), maar in de meeste keukens vind je tegenwoordig toch een ander soort aanrecht.

Toch graniet, maar dan anders

Anders? Ook tegenwoordig kom je dit terrazzo nog tegen en dat is niet voor niets. Het is een mengeling van korrels marmer- of natuursteen en cement. Dus oersterk. Heel gebruiksvriendelijk en daardoor zeker nog geliefd. Het ziet er echter wel anders uit dan de bladen van jaren geleden.

Restaurantkeuken kiest roestvrijstaal

Een roestvrijstalen aanrecht lijkt achterhaald, maar dat is het niet. Als je dat strak aanbrengt, krijg je de touch van een professionele keuken. Bovendien is het enorm hygiënisch, dat onder meer de reden is dat in -inderdaad- professionele restaurantkeukens voor dit materiaal wordt gekozen.

Toplaminaat of hout

Ook hygiënisch zijn de aanrechtbladen van toplaminaat omdat ze geen vuil doorlaten. De harde bovenlaag houdt dat namelijk tegen. In tegenstelling tot een houten blad, dat weliswaar geliefd is maar behandeld moet worden met een olie of een lak om vlekken te voorkomen.

Graniet of graniet recyclen

Gerecycled graniet, kwarts en hars zijn de ingrediënten van een aanrechtblad van composiet, dat enorm sterk is en alle mogelijke kleuren kan hebben. In tegenstelling tot composiet kun je ook kiezen voor een aanrechtblad dat juist puur natuur is, zonder toevoeging van andere materialen: graniet. Het is keihard materiaal en door het te polijsten wordt het een gesloten oppervlak wat wel aan te raden is omdat graniet van zichzelf poreus is.

Beton, keramiek, glas, kunststof et cetera

Voorts zijn er aanrechtbladen van beton, keramiek of glas. Kunststof en green core. Dat laatste is een ecologisch materiaal, gemaakt van houtvezels en hars. Al met al zijn er enorm veel mogelijkheden als het om keukenbladen gaat. Wat kies je?

Vraag om advies

Dat heeft alles te maken met de uitstraling die je van een keuken wenst, de indeling en de functionaliteit. Hoe gebruik je de keuken? Hoe is je gezinssamenstelling? Daarop bepaal je bijvoorbeeld of je een houten aanrechtblad wenst omdat dat past bij de landelijke keuken, of dat je gaat voor een betonnen blad dat de industriële look bevestigt.

Misschien wordt er gekozen voor kunststof omdat dat zo praktisch is of ga je voor roestvrijstaal omdat het goed is schoon te houden in verband met geklieder van de kinderen. Het is fijn om een juiste overweging te maken en daar kan een advies van Coster Keukens aan bijdragen.

Medewerkers van Coster Keukens kennen de eigenschappen van het materiaal, kunnen daar juist over adviseren en duidelijk maken wat het beste bij jouw keuken past en of het door jou gekozen materiaal is toe te passen binnen de gewenste keuken. De indeling van een keuken is medebepalend voor de materialen die gebruikt kunnen worden. Het zijn de look, functionaliteit, en toepasbaarheid samen waarmee je tot een juist aanrechtblad voor jouw keuken komt.