Afzuigkap is een volwaardig keukenitem en er is veel nieuws

De tijd dat je het raam op zette als je ging koken, of een ventilator in een gat in plafond of muur liet monteren, ligt ver achter ons. In de jaren zeventig kwam de eerste wasemkap de particuliere keuken binnen. Inmiddels is de afzuigkap niet meer weg te denken uit onze keukens.

Nu de woonkeuken, ofwel open keuken -vaak met keukeneiland- in zwang is, is het belangrijk dat er een sterk afzuigsysteem voor keukenluchtjes is. Die bovendien ook niet te veel geluid maakt. En die is er.

Afzuigkap moet functioneel én mooi

Oude keukens hebben ze nog: een afzuigkap onder het keukenkastje, boven het fornuis. Gewoon functioneel en verder geen poespas. We vonden het jaren geleden al heel bijzonder dat je zo’n afzuigsysteem naar voren kon trekken.

Kom daar nu nog maar eens om. De afzuigkap is een echt item geworden in de keuken die niet alleen functioneel moet zijn, maar zeker er ook mooi uit moet zien. Een designafzuigkap hoort er helemaal bij.

Plafondunit te bedienen met smartphone

Stel nu dat je een kookeiland in je keuken hebt, een wens van veel mensen. Het is fijn werken aan zo’n eiland en vaak ook heel gezellig omdat je contact houdt met iedereen in de ruimte. Dat vraagt om een goede afzuiging, maar hoe doe je dat boven zo’n eiland? Zonder dat de kap het zicht belemmert ofwel te laag hangt?

Dan zijn er plafondunits of inbouwunits die er nauwelijks uitzien als een apparaat. In dit geval staat de vormgeving garant voor een zo stijlvol mogelijke bediening. Er is zelfs al een plafondunit die je via je telefoon kunt bedienen.

Afzuiging komt verticaal omhoog

Er bestaan ook systemen die nog minder in het zicht geplaatst kunnen en uit het keukenblad omhoog komen als er gekookt gaat worden. Dit heet een downdraft systeem. De afzuigunit komt verticaal omhoog en zakt terug als het koken klaar is.

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen over op elektrisch ofwel inductiekoken. We willen immers het gasverbruik verminderen. Je kunt ieder afzuigsysteem boven een inductiekookplaat hangen, maar er zijn al inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging. De afzuiging zit vrijwel in het midden van de kookplaat en neemt direct alle luchtjes, wasem en spatten weg. Het kost je wel kastruimte onder het kookgedeelte, maar het is een bijzonder mooi en strak systeem.

Recirculatiesysteem volstaat bij inductie

Waar wel op gelet moet worden is de capaciteit van de afzuiger. Bij inductie heb je veel minder rookgassen die vrij komen dan bij een gasfornuis. Dat maakt dat je ook kunt volstaan met een recirculatie systeem. Recirculatie van de lucht is bovendien het systeem als je geen afzuiging naar buiten toe kunt aanleggen. Dan is het zaak dat je de koolstoffilters een tot twee keer per jaar vernieuwt.