Strakke keuken met nieuwste afzuigsysteem

De afzuigkap wil nog wel eens een doorn in het oog zijn van mensen die een rustige en strakke keuken wensen. Met name boven een kookeiland in de ruimte. Daar is nu een geweldige oplossing voor: een afzuigsysteem ín de kookplaat.

We meldden het al eerder dat de tijd dat je een raam open zetten om kookluchtjes uit je keuken te verdrijven, ver achter ons ligt. De afzuigkap is een geweldige uitvinding en heeft ook een enorme ontwikkeling ondergaan. Met name de meest moderne afzuigkap, die uit het aanrechtblad komt is een hit. Nu is er zelfs de kookplaat met een geïntegreerde afzuiging. Hoe werkt dat?

Ziet er strak uit

Bij een inductiekookplaat met een geïntegreerde afzuiging, zit deze afzuiging meestal in het midden van de plaat. Dat ziet er natuurlijk strak uit, want boven de plaat is geen afzuigkap nodig. Dat schept ruimte. Daarentegen verlies je wel wat ruimte in het kastje eronder.

Horizontale afzuiging

Mensen die een inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging wensen, kiezen in veel gevallen voor een kookeiland. Dan hoeft daar geen afzuigkap boven gemonteerd te worden. Kookluchtjes worden niet naar boven gezogen, maar gaan direct horizontaal de afzuiging in, die midden tussen de kookzones zit.

Ruimte onder de kookplaat

Afzuiging in een kookplaat wordt downdraft afzuiging genoemd. Onder de kookplaat zit een ventilator, aangesloten op de ingebouwde koolstoffilters van de afzuiging. Met een opvangsysteem voor vet, gemorst voedsel en vocht. Die ventilator en het opvangsysteem nemen dus wel ruimte onder kookplaat in beslag. Een oven onder de kookplaat plaatsen, is dan ook niet mogelijk. Wel zijn sommige systemen zo compact dat er nog een lade onder kan.

Weinig geluid en goed reinigen

Het afzuigsysteem in een kookplaat moet harder werken dan een afzuiger boven een kookplaat, om de simpele reden dat warme lucht opstijgt. Toch blijkt het geluid van zo’n afzuigsysteem stiller te zijn, dan bij traditionele afzuigkappen. Of deze nu in het keukenblad of de kookplaat is geïntegreerd. Het systeem moet wel regelmatig worden gereinigd, vaker dan bij een hangend afzuigsysteem.

Groots ruimtelijke effect

Het ruimtelijk effect van een keuken zonder hangende afzuigkap is een voordeel. Zeker voor wie geen bovenkastjes wenst en/of kiest voor een kookeiland. In alle gevallen ziet het er strak en rustig uit.