De mogelijkheden van de quooker, de kokendwaterkraan

Geen ketel op het fornuis, geen waterkoker op het aanrecht. De quooker is een kraan die direct kokend water biedt. Dat scheelt tijd. Aangezien we tegenwoordig behoorlijk graag tijd ‘overhouden’ of geen tijd willen ‘verliezen’, kiezen steeds meer mensen voor een kokendwaterkraan. Overigens een uitvinding van een Nederlands bedrijf uit Ridderkerk.

Inmiddels zijn er meer fabrikanten die de quooker aanbieden. Allemaal net even anders, maar het principe blijft hetzelfde. De quooker is een veelzijdige kraan en biedt gebruikersgemak. In een luxe keuken verwacht je eigenlijk al een quooker. Waar hebben we het dan over? We zetten het op een rij.

Snel kokend water

Met direct kokend water uit de kraan zet je snel een kop thee of soep en ook als je pasta wilt koken gaat dat uiteraard razendsnel. Je verspilt nauwelijks water, je neemt wat je nodig hebt.

Meerdere modellen

De quooker bestaat uit een kraan en een boiler met een reservoir. Er zijn drie uitvoeringen. Een mengkraan waar zowel warm, koud als kokend water uit komt. Een aparte kokendwaterkraan, naast een ‘gewone’ kraan. En er bestaat de mogelijk in dat laatste geval beide kranen qua vormgeving op elkaar af te stemmen. Dan is er de grote ‘gewone’ kraan en een kleiner formaat kraan daar vlakbij voor het kokend water.

Extra aanpassingen

In de meeste gevallen is er is voor de boiler een aparte elektriciteitsgroep nodig omdat het vaak niet samen met de vaatwasser kan. Er kan ook gekozen worden om automatisch te switchen.

Hoeveel liter

De quooker heeft een inhoud van drie of zeven liter, die je nooit helemaal kunt aftappen. Uiteindelijk zal de temperatuur lager worden. Maar vaak is zoveel water in één keer niet nodig.

Veilige kraan

Vooral mensen met kinderen vinden het een angstig idee om een kraan te hebben die ook meteen kokend water kan produceren. Toch blijken de 3 in 1 kranen heel veilig te zijn. Vaak kunnen kinderen het kokend water niet tappen omdat er twee handelingen tegelijk uitgevoerd moeten worden. De buitenkant van de kraan is geïsoleerd zodat je daar je handen niet aan zal branden.

Ruimte voor een boiler

De kranen zijn te gebruiken met een boiler die alleen kokend water geeft of een combi boiler die naast kokend water ook warm water geeft. Afhankelijk van het model zijn de boilers niet enorm groot. De ruimte die een boiler inneemt valt dus wel mee.

Nog meer: 5 in 1 kraan

Er bestaan inmiddels ook 5 in 1 kranen die naast kokend, warm en koud water ook bruisend en gefilterd water geven. Dan komt er nog wel een reservoir in je keukenkastje bij.