Dit is de keuken van de toekomst, en die is slim

Stel je eens voor dat je moe naar huis fietst en als je moet wachten bij de brug die opengaat met een app op je telefoon het koffiezetapparaat in werking zet. Dát is lekker thuiskomen. Geen gek idee hoor! En het is helemaal zo ver van je bed show niet. De slimme keuken komt eraan.

Elektrische keukenapparaten was ooit revolutionair. Tegenwoordig kijken we al niet raar op als we vernemen dat we met onze smartphone een apparaat kunnen besturen. Keukens worden steeds vaker voorzien van geavanceerde apparatuur, en de manier van het bedienen van keukenapparatuur zal in de nabije toekomst een slag gaan maken.

Smart grid ligt zover in de toekomst niet

Er is een naam voor. Het met elkaar in verbinding brengen van verschillende apparaten, zodat we met het een het ander kunnen aansturen. Dit heet een smart grid. Een netwerk van te besturen apparaten.

Wat te denken van een kookplaat die de afzuigkap aan- en uitzet. Er schijnt gewerkt te worden aan een koelkast die veel meer doet dan koelen. Die houdt ook in de gaten welke producten op zijn of over de houdbaarheidsdatum heen. En dat niet alleen, de koelkast weet ook een boodschappenlijstje richting de supermarkt te sturen. Klinkt misschien nog onwerkelijk, maar over niet al te lange tijd kan het de dagelijkse routine zijn.

De nieuwste technologieën laten de keuken voor ons werken en niet andersom. Dat dat in beginsel geen goedkope apparaten zullen zijn, staat buiten kijf. Dat is vaak zo met nieuwe moderne apparatuur. De ontwikkelingen gaan echter razendsnel en voor je het weet is het voor een grote groep mensen bereikbaar.

Verheug je op een op afstand bestuurbare stofzuiger

Bekende merken als Siemens en Samsung zijn volop bezig een en ander aan slimme apparaten te ontwikkelen. Er gaan geluiden op over een op afstand bestuurbare stofzuiger. Waarom niet? Als we al ‘automatisch’ het gras kunnen laten maaien, waarom dan niet onze vloer laten stofzuigen? En hoe fijn zal het zijn om via onze telefoon of computer keukenapparatuur in werking te stellen.

Draadloze apparatuur scheelt stopcontacten

Draadloze apparatuur is een andere mogelijkheid waar fabrikanten hun hoofd over buigen. Daarmee kunnen heel wat stopcontacten uit de keuken verdwijnen. Dat maakt het aangezicht nog strakker en is uiterst gebruiksvriendelijk. Je kunt immers de broodbakmachine of de mixer dan op elke gewenste plek neerzetten en gebruiken.

Koelkast bedenkt het recept

Het kan nog doller. Wat te denken van een zelfdenkende koelkast die jou laat zien wat je met de inhoud ervan kunt koken. De koelkast ziet nog wat broccoli en kipfilet liggen, treft een flesje witte Chardonnay en draait zijn hand er niet voor om hier iets lekkers voor te bedenken. Je krijgt het kant en klaar aangeboden. Wel nog even zelf koken.