Een bijkeuken is een luxe!

Niet iedereen heeft een bijkeuken, maar ben je in de gelegenheid er eentje te creëren dan is dat absoluut aan te raden. Het brengt veel gemak en biedt meer ruimte en mogelijkheden in de keuken.

Het inrichten van de bijkeuken vraagt om het stellen van prioriteiten, mits het een enorme ruimte is natuurlijk. Dat is echter vaak niet het geval. De bijkeuken is een kleine ruimte die zo functioneel mogelijk moet worden ingericht. We geven je hier inspiratie voor wat er zoal in de bijkeuken past en vooral wat ‘handig en verstandig’ is.

Voorraadkast geeft overzicht

Afhankelijk van het aantal kastjes in je keuken, is het fijn om in de bijkeuken een voorraadkast te hebben. Soms kan het zelfs bovenkasten in de keuken vervangen, wat de keuken meer lucht geeft. Denk aan een grote kast, planken tegen de muur of gestapelde bakken. Probeer het zo praktisch mogelijk in te delen en overzicht te houden.

Bijkeuken als sluis tussen buiten en binnen

Het kan enorm handig zijn om ook in de bijkeuken een watervoorziening te hebben. Vooral een gezin met kinderen kan er veel gemak van hebben, vooral als je via de bijkeuken het huis binnen kunt komen. Denk aan kinderen die met vieze handen en natte laarzen naar binnen stormen. Ze kunnen de laarzen (en ook die natte jassen) in de bijkeuken uittrekken, hun handen wassen en dan pas het huis binnen gaan. Scheelt een heleboel schoonmaakwerk.

Voor wie huisdieren zoals honden heeft, doet een bijkeuken goed dienst als plaats om de dieren eten te geven, een bench als slaapplek neer te zetten of de dieren schoon te poetsen na een wandeling. Op die manier fungeert de bijkeuken als sluis tussen buiten en binnen.

Je eigen wasserette

Is er plaats voor een wasmachine en eventueel een droger, dan is de bijkeuken daar een uitstekende plek voor. Hang je de was buiten op, dan is dat lekker praktisch als de bijkeuken aan de tuin grenst. Geen gesjouw met volle wasmanden van boven en naar beneden. Het is ideaal als je er de wasmand en strijkplank dan ook kwijt kunt.

Plaats voor extra apparatuur

Ken je dat, dat je al twee keukenkastjes kwijt bent aan keukenapparatuur die je misschien maar een paar keer per jaar gebruikt, maar ook weer niet missen wilt? Dan is opbergruimte in de bijkeuken heerlijk. De slowjuicer, steengrill, tosti-ijzer, blender, broodbakmachine vinden daar hun plaats. En wat te denken van de stofzuiger.

Handig voor bakken en BBQ

Ook een mogelijkheid voor als je echt de ruimte hebt is het plaatsen van een tweede kookgelegenheid. Een klein fornuis bijvoorbeeld. Denk aan het bakken van vis, oliebollen, frietjes en ga zo maar door. De airfryer vindt er zijn plaats, je maakt er makkelijk een stapel pannenkoeken voor de kinderen en wat te denken van dat gebakken visje op vrijdag. Ook handig als de bijkeuken aan de tuin grenst is dat je er van alles kunnen klaarmaken voor de BBQ.