Eerste stap naar nieuwe keuken begint met deze 5 tips

Met deze 5 basistips zijn de eerste stappen naar een nieuwe keuken gezet. Dat betekent dat u niet een snelle beslisser hoeft te zijn. Denk goed na, doe wat goed voelt en laat u deskundig informeren.

Geen keuken is gelijk omdat geen mens gelijk is. De aanschaf van een nieuwe keuken is een persoonlijk proces. Zelfs als een showroom de beste keukens laat zien, is het toch de koper die er zijn eigen touch aan wil geven.

Net even andere greepjes, wel of geen ingebouwde koffiemachine of een ander aanrechtblad. Het is allemaal mogelijk. Uitgaande van een standaard basis bepalen onder meer de grootte van de ruimte, de materialen, de (inbouw)apparatuur en het budget hoe de keuken eruit gaat zien.

Niet over één nacht ijs

Het vraagt dan ook nogal wat hoofdbrekens om tot de meest ideale en persoonlijk passende keukeninrichting te komen. Wie voor dit dilemma staat, doet er goed aan niet over één nacht ijs te gaan.

Allereerst is de ruimte van belang waarop de indeling van de keuken kan worden afgestemd. Het is daarnaast belangrijk om goed na te denken waar uw keuken aan moet voldoen. Bent u een fervent bakker dan is een kwaliteitsoven een must. Heeft u veel ruimte dan kan er een groot fornuis in. Heeft u een druk gezin dan is een kraan die direct kokend water biedt heel handig, en gaat u voor duurzaam dan is elektrisch koken een mooie optie. Zo heeft iedereen zijn eigen afwegingen voor wat er wel en niet in zijn of haar keuken thuishoort.

De indeling van een keuken, de fronten en het werkblad bepalen voor een groot deel de ‘look’ ervan. Wilt u dat deze landelijk is of juist strak en modern? Misschien een mix? Ook dat is van belang bij de keuze van een keuken. Weet dat de keuken jaren mee moet gaan en dat deze voor u helemaal naar uw zin moet zijn. Ga daarom goed bij uzelf te raden wat u echt mooi vindt en waar u zich fijn bij voelt.

We zetten deze 5 tips voor u op een rij

1. Meten is weten
Zorg dat de ruimte goed opgemeten is voordat u plannen maakt. Wij meten uiteindelijk ook altijd de ruimte zorgvuldig na.

2. Weet wat u nodig heeft
Keukenapparatuur die niet wordt gebruikt is zonde van de ruimte en van de kosten. Overweeg goed wat er echt nodig is. Is er nog ruimte in het budget dan kan daar altijd apparatuur aan worden toegevoegd.

3. Kies de stijl die écht bij u past
Neem geen moderne keuken omdat ‘iedereen dat heeft’, als u eigenlijk houdt van een landelijk interieur. En andersom natuurlijk. Kies persoonlijk.

4. Laat u goed informeren
U hoeft niet te kiezen voor een keuken uit een (online) brochure. Er is heel veel mogelijk en veel zaken kunnen prima worden afgestemd op persoonlijke wensen. Deskundig advies is daarbij belangrijk.

5. Zoek naar inspiratie
Niet alleen in brochures, maar ook in magazines en online (Pinterest) kunt u veel voorbeelden zien van keukens en de inrichting daarvan. Het kan heel leuk zijn een moodboard samen te stellen van keukens en details die u aanspreken. Zo komt u gemakkelijker tot een beslissing hoe uw eigen keuken er uit moet gaan zien.