Inspiratie voor de perfecte spoelbak

Een spoelbak in de keuken, wat valt daar nu over te vertellen. Een heleboel. De hardstenen spoelbak met daarin zwart-witte tegeltjes behoort allang tot het verleden. Alhoewel daar zeker nog liefhebbers voor zijn. De spoelbak heeft in de loop der jaren een flinke metamorfose ondergaan en deze is alsmaar functioneler geworden.

Rond of vierkant, een enkele of een dubbele, van roestvrijstaal, composiet of alpin, een witte of een zwarte? Met of zonder een afdruipdeel? Spoelbakken zijn er te kust en te keur. Het is dan ook een onmisbaar apparaat in de keuken. Er gebeurt van alles in. De handen worden erin gewassen en de groenten gespoeld.

Spoelbak of gootsteen, we kunnen niet zonder

De spoelbak, ook wel gootsteen genoemd, vormt een centrale plek in de keuken. Met de komst van de vaatwasser leek de spoelbak even in de vergetelheid te raken, maar je kunt eenvoudigweg niet zonder.

De vorm lijkt een kwestie van smaak. In een strakke moderne keuken ligt deze veelal gelijk aan het aanrechtblad, in een landelijke keuken wil de spoelbak er nog wel eens uitspringen. In alle gevallen spreken we van een mooi exemplaar in een zelfgekozen materiaal.

De roestvrijstalen spoelbak is vooral praktisch in gebruik. Schoonmaken is zo gepiept. Het kan echter wel wat krassen. Een stenen spoelbak is oersterk en raakt aan de oorspronkelijkheid van de gootsteen. Deze is vooral slijtvast. Zo heeft ieder materiaal zijn voor- en nadelen.

Dubbele spoelbak handig voor gezinnen met kinderen

De samenstelling van het gezin speelt een rol bij de keuze voor een spoelbak. Wie kinderen heeft, komt er al snel achter dat een dubbele spoelbak handig is. Is de ene spoelbak in gebruik, dan kan er in de andere handen gewassen worden.

Het formaat is natuurlijk ook van belang. Een grote vierkante of een flinke ronde bak. Of een extra smalle bak ernaast. En ook de diepte ervan is verschillend. Er is veel mogelijk en de uitstraling is steeds net weer anders. Het is aan te raden om gewoon te kijken wat je mooi vindt, maar ook goed te kijken naar de functionaliteit. De keukenexpert kan je er over informeren.