Kies de juiste oven

Er is een reeks aan ovens te koop. Merken als Inventum, Tefal, Indesit, Severin en Zanussi bieden een scala aan modellen. Maar ook de bekende keukenmerken als AEG, Whirpool, Bosch en Miele bieden ovens aan. Kies de oven die bij jou past, dat wil zeggen: bij jouw gebruik. En soms biedt een oven net wat meer aan mogelijkheden; leuk om nieuwe gerechten uit te proberen.

Een aantal ovens en mogelijkheden op een rij:

Heteluchtoven

Hierin zit een ventilator die hete lucht door de ovenruimte verspreidt. De warmte verdeelt zich gelijkmatig door de oven.

Stoomoven

In een stoomoven worden smaak en geur goed bewaard. Naast stomen heeft zo’n over meerdere functies. Met waterdamp wordt in een stoomoven het voedsel verhit.

Grill

Hierin zit een ventilator die hete lucht door de ovenruimte verspreidt. De warmte verdeelt zich gelijkmatig door de oven.

Combi oven met magnetron

Een moderne combi-oven heeft een magnetronfunctie. Daarmee zijn gerechten gemakkelijk en snel te verwarmen of te ontdooien

Functionaliteit

Ovens kunnen flink in maat en inhoud verschillen. Hoeveel gebruik je ervan gaat maken, en hoe groot de schalen zijn die je gebruikt, bepalen vooral het formaat.

Tegenwoordig zijn ovens uitgerust met complete displays waarop de tekens laten zien hoe het werkt. Alle functies zijn duidelijk zichtbaar en in te stellen en dat geeft gebruikersgemak.

De installatie

Vaak wordt aangeraden de oven op een aparte elektriciteitsgroep te zetten. Dat hangt natuurlijk af van het vermogen van de oven. Een oven die veel kan (stomen, magnetron) gebruikt meer vermogen.

De plaats van de oven kan bepalend zijn voor de draaiing van de deur. Deze gaat vaak naar voren open, van bovenaf. Zit de oven hoog dan is dat lastig werken.

Strak design

Wie kiest voor een inbouwoven, krijgt een strak aangezicht in de keuken. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je een keuze maken. Let ook op de bediening ervan. Dat moet praktisch blijven.

Tegenwoordig is er een totale inbouw-wand mogelijk met alle mogelijke inbouwapparatuur waaronder een oven. Prachtig om te zien en praktisch in gebruik. Mooi op ooghoogte.