Keukentrends anno 2020: wat is nieuw, wat vinden we mooi en wat is slim?

Was voorheen de keuken in een nieuwbouwwoning aan de kleine kant, er wordt tegenwoordig meer en meer gekozen voor een ruimere keuken. Dat biedt mogelijkheden voor deze veel gebruikte plek in huis.

Plaats voor kookeiland

Het creëert onder plaats voor een kookeiland. Dat is al een tijdje trend, maar zet zich zeker komend jaar door. Het is ook vaak de plek waar gekookt wordt en waar hoge krukken aangeschoven staan. Het biedt extra zitplaatsen in de keuken en het is een plek waar je tijdens het koken ook met elkaar kan praten of kunt eten.

Duurzame materialen

De duurzame keuken is helemaal van nu. Het gebruik van duurzame materialen als verantwoord FSC hout of andere eco-materialen zoals bamboe. Denk ook aan elektrisch koken door middel van inductie en een waterbesparende kraan. Keukenapparatuur heeft tegenwoordig ook een energielabel. Op het gebied van bijvoorbeeld afwasmachines en koelkasten kunnen er duurzame keuzes worden gemaakt.

Witte en zwarte keukens

De witte keuken is eigenlijk altijd goed en tijdloos. Daarentegen is de zwarte keuken een trend. Gecombineerd met houten details of een houten blad krijgt de keuken daarmee een stijlvolle aanblik. Ook kranen, handgrepen, aanrechtbladen en (inbouw)apparatuur zijn in zwart verkrijgbaar. De grootste trend is geen glimmend, maar matzwart.

Goud- en koperkleuren

Koper en goudkleur zijn een trend. Soms wordt er gekozen voor een koperkleurige achterwand bij het fornuis of een koperkleurige kraan. Behang met een gouden gloed doet het ook goed in de keuken.

Minimalistisch glas

Glas wordt vaker gezien in de keukens, vooral in de vorm van een glazen achterwand. Het geeft een minimalistische aanblik en is gemakkelijk in gebruik. Je kunt het immers eenvoudig afnemen.

Slimme keukens

De slimme keuken is aan een opmars bezig. Daarmee wordt apparatuur bedoeld dat ons van alle gemakken voorziet. Zoals bijvoorbeeld de kokendwaterkraan of een koelkast of vriezer die met een app te bedienen zijn. Denk ook aan kookplaten met een afzuigsysteem. Dan hangt er geen afzuigkap boven het fornuis, maar deze zit naast, midden of achterin de kookplaat en komt omhoog bij gebruik.

Koffiezetten

Last but not least: het koffiezetapparaat. Of er wordt gekozen voor de retrovariant en er wordt koffiegezet met een vertrouwde filtermachine. Of er wordt alles uit de kast gehaald wat koffie maken betreft en er wordt een geavanceerde koffiemachine ingebouwd die niet alleen zwarte koffie maakt, maar ook een latte, cappuccino, flat white en ga zo maar door.