Een kokend water kraan: ideaal!

Het is momenteel zo populair dat er een enorm keuze in deze kranen voorhanden is. Welke kies je? Daarvoor is het goed verschillende systemen en voordelen met elkaar te vergelijken.

Hoe werkt het?

Een kraan waar direct water uitkomt dat 100 graden Celsius is. Een uitkomst! Dat komt door de boiler die onder druk staat, als een soort snelkookpan. Onder de druk krijgt water een hoger kookpunt en kan het heter worden voordat het stoom wordt. Een boiler heeft een opslagtemperatuur boven de 90 graden. Wat overigens ook zorgt voor het doden van bacterieën. De legionellabacterie krijgt hiermee gaan kans. Wel zo veilig.

De specificaties

Een kokend water kraan heeft een boilercapaciteit van drie tot zeven liter. Daarop kun je je keuze baseren, want dat heeft alles te maken met de ruimte die je tot je beschikking hebt. In een goede kokend water kraan zit een filter tegen kalk. Die filter moet je regelmatig vervangen, afhankelijk van hoeveel kalk die er in het water in jouw regio zit.

De veiligheid is gewaarborgd door een bedieningssysteem dat kinderen moeilijker hanteren. De straal is ook niet zo heftig dat er direct verbranding op zou treden. Je trekt immers direct je hand weg.

Merken en types

Er zijn diverse merken die de kokend water kraan aanbieden. Denk aan Grohe, Quooker en Floww.

Er zijn losse kokend water kranen die je naast je ‘gewone’ kraan kunt installeren. Dan gebruik je deze louter voor direct kokend water.

Liever één kraan? Dan kun je een 3-in-1 kraan aanschaffen. Een kraan met kokend water waar je ook gewoon warm en koud water uit kunt laten stromen. Het is praktisch en je bespaart er ruimte mee.

Zo’n 3-in-1 kraan is er ook met een flexibel uiteinde. Dat is vooral praktisch en handig bij het gebruik van grote pannen bijvoorbeeld.

Energiezuining

Direct kokend water uit de kraan is natuurlijk veel zuiniger dan wachten totdat de waterkoker het water aan de kook heeft gebracht. Laat staan een ketel op een gasfornuis.

Nieuw!

Er worden al boilers aangeboden van titanium. Die zijn heel duurzaam. Gaan lang mee en zijn kalkvrij. Een filter is dan niet nodig en daarmee zal de prijs ook zakken. Ook zijn er al waterbesparende exemplaren op markt.