Indeling van een keuken is een vak op zich

Je hoeft niet landelijk te wonen om een landelijke keuken te hebben. Daarmee krijgt iedereen die een landelijke smaak heeft, de ruimte de keuken van zijn dromen te realiseren.

Zo’n landelijke droomkeuken is er niet eentje die per definitie in een boerderij thuishoort. Deze kan evengoed in een nieuwbouwwoning worden geplaatst. Landelijk heeft namelijk een grotere betekenis dan slechts omringd zijn door weilanden of bos. Het is meer dan een boerenkeuken of wat daar voor door moet gaan.

Keuken voor het hele gezin

Op zoek naar wat een landelijke keuken nou precies inhoudt, stuit je al snel op: ruimte. In een landelijke keuken hoort een grote tafel waar het hele gezin, het liefst met vrienden en familie, kan genieten van elkaar en van lekker eten. Van goede gesprekken en ook het lezen van de krant.

Met een landelijke keuken creëer je daar de sfeer voor. Ingetogen kleuren, een houten vloer en een robuust aanrechtblad. Het moet wat kunnen hebben, nietwaar. Een landelijke keuken zou uitgerust moeten zijn met materialen en apparatuur dat uitnodigt tot gebruik, intensief gebruik. Het is immers de plek waar de bewoners vaak bij elkaar komen. De zoete inval hoeft het niet per se te zijn, maar het riekt er wel naar.

Altijd een ketel op het fornuis

Hier op voortbordurend zien we er ook een lekker groot fornuis staan, is er veel opbergruimte met een reeks aan keukenkasten en heeft de keuken in zijn algemeenheid een stevig postuur. Deze keuken is een keuken van formaat. Met stevige grepen en figuurlijk gesproken altijd een ketel op het fornuis. Dat is het beeld van de landelijke keuken.

Zo’n keuken hoeft trouwens niet per definitie uit donker hout te bestaan. Landelijke keukens kenmerken zich ook door het gebruik van groen- en blauwtinten die heel fris aandoen. Een houten achterwand of tegels, of een prachtig gestucte muur met een heldere kleur erop, kunnen net zo goed.

Natuurlijke materialen zijn een hit

Wel staat buiten kijf dat de landelijke keuken vaak geen strakke hoogglans deuren kent. Er zit een patroon in of het hout heeft een specifieke uitstraling. Het wordt ofwel ruw of functioneel gelakt aangebracht. Maar ook in wit of grijs doen de kastjes al landelijk aan.

Het aanrechtblad is een sfeermaker en moet stevig zijn om op te werken. Een houten blad is prachtig, maar tegenwoordig zie je in landelijke keukens steeds vaker een stenen blad aangebracht. Natuurlijke materialen zijn een hit en het staat inderdaad mooi en stoer. En is functioneel.

Het gevoel dat een keuken je geeft

Of er een typering kan worden gegeven van welk type mens voor een landelijke keuken kiest? Eigenlijk niet. Of je nu agrariër bent of iemand die dagelijks naar kantoor gaat, iemand die vanuit huis werkt, met de kinderen thuis is of van zijn pensioen geniet, het gaat om het gevoel dat een keuken je geeft. In dit geval behaaglijk en gezellig, en vooral gastvrij.

Een landelijke keuken is naar eigen smaak samen te stellen. Wij adviseren u over de materialen en de apparatuur. De functionaliteit in samenspraak met de vormgeving. De sfeer bepaalt u als bewoner zelf.