Start de dag met versgebakken brood uit combi-stoomoven

Een keuken die ruikt naar vers gebakken brood. Daar kan niet zo heel veel tegenop. Zelf een brood bakken kan eigenlijk iedereen, zeker als je kiest voor een combi-stoomoven. Hoe dat werkt? Dat leggen we hier uit.

Eerst even over de stoomoven. Je kunt kiezen voor een (inbouw) stoomoven naast je traditionele bakoven of kiezen voor een twee-in-één combi stoomoven. Een stoomoven heeft veel voordelen en afhankelijk van jouw manier van koken en bakken, kies je voor één van beide.

Brood bakken is niet ingewikkeld

Terug naar het bakken van een brood. Dat voelt huiselijk, ambachtelijk, geeft veel voldoening en is vooral lekker. Zelf brood bakken is een aanrader. ‘Dat is veel werk en best ingewikkeld’, hoor je mensen vaak zeggen. Dat is niet zo.

Zelfs voor wie met de hand wil kneden, is brood bakken eenvoudig. Een kneedmachine kan altijd nog. Je hebt er slechts bloem, gist, water en zout voor nodig en je kunt los. Natuurlijk zijn hier allerlei varianten op te bedenken en je kunt ook kiezen voor desem.

En dan de oven in, de combi-stoomoven!

Kneden, rijzen, vormen en de oven in! Nu gaan er tegenwoordig steeds meer geluiden op voor de voordelen van een stoomoven. Daar vertellen we zo iets over, maar als je ook van bakken houdt is een combi-stoomoven een aanrader. Naast een stoomfunctie hebben deze namelijk ook de mogelijkheid om eten te ontdooien, te koken, sudderen, bakken en braden. Dus als je voor een stoomoven gaat, bedenk dan dat je met een combi veel meer kanten uit kunt en twee vliegen in één klap slaat.

Door te bakken met stoom rijst brooddeeg beter. Op een stoomoven zit dan ook veelal naast een bakfunctie ook een functie om deeg te laten rijzen. Het stoom voorkomt dat het deeg uitdroogt en houdt het elastisch. En bij het bakken wordt de korst ook nog eens heerlijk knapperig. Je wilt nooit meer anders.

Lagedruk- en hogedruk stoomoven

In een stoomoven is het mogelijk meerdere gerechten tegelijk klaar te stomen. Er zijn een lage druk stoomoven en een hoge druk stoomoven. Die laatste is te vergelijken met een snelkookpan, de gerechten zijn dan sneller klaar. Ze zijn vaak wat energiezuiniger dan de lage druk stoomoven, maar wel wat duurder in aanschaf.

Extra functies van de combi-stoomoven

Een combi stoomoven kan alles wat een gewone heteluchtoven ook kan, maar heeft dus tevens de functies zoals eerder genoemd. En het bespaart je ruimte, want een traditionele oven heb je niet meer nodig. Dat geeft je meer speling bij het realiseren van je droomkeuken.

Stoomoven heeft water nodig

Omdat er bij een stoomoven water nodig is, is het mogelijk de oven op de wateraanleiding aan te sluiten. In het andere geval is het nodig om handmatig een waterreservoir te vullen.