Van theedoek en teiltje (of toch een inbouw-vaatwasser)

Afwassen. Wie heeft daar nog zin in? Toch heeft het een functie die niet mag worden overgeslagen: het praatje. Dus gaan we voor de inbouw-vaatwasser en voegen daar dat praatje aan toe. We leggen het uit.

Vijftigplussers onder ons kennen ze wel. Van die foto’s uit de jaren zeventig waarop er in een klein keukentje wordt afgewassen. Pa met een theedoek over zijn schouder gedrapeerd die grappen en grollen maakt. Moeder die in een teiltje de borden aan het schoon schrobben is. Die vervolgens op een rekje staan uit te druipen. Pa kon het niet bijhouden, het aanrechtblad vulde zich meer en meer met het zondagse servies.

Een prachtig nostalgisch beeld dat we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks nog zien. Wie aan een nieuwe keuken begint, wil een afwasmachine. Liefst een inbouw-exemplaar. Het scheelt tijd, rotzooi en flessen vol afwasmiddel.

Zingen tijdens het afwassen

Toch gaan er heus geluiden op dat ‘afwassen’ een functie heeft. Een sociale functie. Kinderen leren ervan (je moet spullen schoonmaken en opruimen). Zomaar van tafel lopen is er niet bij. En er wordt heel wat gepraat tijdens het afwassen en afdrogen. Gezongen soms ook.

Neemt niet weg dat we graag een inbouw-afwasmachine bezitten. Op de juist plek in de keuken. En dat we niet alleen voor bovenstaande voordelen gaan, maar ook omdat deze steeds meer energiezuinig zijn en water besparen. Afwassen betekent immers ook dat er gas wordt verbruikt voor warm water en dan is er nog de hoeveelheid water op zich.

Geen strepen en vlekken

Een goede vaatwasmachine wast vooral schoon en helder en maakt de vaat ook goed droog. Er moeten geen strepen of vlekken overblijven. Zowel op keramiek, glas, metaal als plastic. Vervolgens gaat het om de hoeveelheid liter water die een machine per wasbeurt verbruikt. En hoe lang zo’n programma aan tijd in beslag neemt. Ook het geluid van een vaatwasser is van belang. Met name in een open keuken wil je deze niet al te luidruchtig hebben. Een inbouw vaatwasser is dan altijd nog een stuk stiller.

Experts menen dat een vaatwasser wel acht jaar mee moet gaan en dat je er ruim driehonderd wassen per jaar mee moet kunnen doen. Het inbouwen van een vaatwasser kun je maar het beste door een ervaren monteur laten doen. Niets erger dan een vaatwasser die lekt, zijn water niet goed wegspoelt of wat dan ook. De vaatwasser moet ook echt waterpas staan. Een professionele monteur doet dat. Evenals het keukenpaneel van de inbouwkast goed monteren. Het lijkt wat overdreven, maar het is van groot belang.

Neem tijd voor een praatje

Rest ons nog om te zeggen dat het praten met elkaar, de dag doornemen, een lied zingen of schoolresultaten doornemen, naar onze mening moeten blijven. Ongeacht een inbouw-vaatwasser of een teiltje. Na het eten met elkaar de vaat spoelen en de vaatwasser inruimen geeft tijd genoeg om dat te doen. Beetje rekken… mag ook.