Wat is eigenlijk een schiereiland keuken?

Het is soms meten of er wel een kookeiland in een keuken past. Lukt dat niet dan is er een interessante andere mogelijkheid: een schiereiland.

Keukens voorzien van een vrijstaand (kook)eiland zijn nog altijd in zwang. Of het nu gaat om een landelijke of een moderne keuken, het eiland biedt veel mogelijkheden. Daar is wel een minimale ruimte voor nodig omdat je er goed omheen moet kunnen lopen. Dat is niet in iedere keuken mogelijk. Het toepassen van een schiereiland in de keuken is een mogelijkheid die om minder ruimte vraagt.

Schiereiland keuken grenst met één zijde aan de wand

Bij een schiereiland keuken, grenst het keukeneiland met één zijde aan de wand of aan het keukenblok. Dit scheelt in ruimte en vaak zijn ook de aansluitingen zoals elektra gemakkelijker aan te brengen.

In veel gevallen is het met het schiereiland mogelijk om dit keukendeel ook als een plek om te eten in te zetten door het blad wat door te trekken en er krukjes of hoge stoelen bij aan te schuiven. Het geeft veelal een gemoedelijke sfeer. Tijdens het koken kan iedereen gewoon aanschuiven en je blijft met elkaar in contact.

In alle gevallen staat of valt de mogelijkheid van een schiereiland in de keuken met de ruimte die er beschikbaar is. In zeer kleine keukens is het vaak niet mogelijk, ook al neemt het schiereiland minder ruimte in dan een vrijstaand eiland. Het is belangrijk rond het schiereiland minimaal een meter vrije bewegingsruimte te hebben.

Verschillende opstellingen van een schiereiland mogelijk

In de meeste gevallen wordt een schiereiland haaks op het keukenblok of parallel aan het keukenblok geplaatst. In het eerste geval is er de T-opstelling en bij een parallel blok is er sprake van een meer ruimtelijke opstelling. Ook een groot schiereiland als keuken is mogelijk. Het blok grenst met de korte zijde aan een muur en staat verder vrij in de ruimte.

Belangrijk is de keukeninrichting en dus de werkdriehoek. De ruimte tussen kookplaat, spoelbak en koelkast kan maar beter niet te groot of onlogisch zijn. Dit is een criterium dat vaak wordt nageleefd. Wilt u dat anders dan bent u daar natuurlijk vrij in.

Past een eiland niet, dan is een schiereiland misschien wel mogelijk

Een schiereiland keuken past in alle mogelijke sferen, zowel in een moderne als landelijke setting. De keuze van indeling is onafhankelijk van de keuze voor wel of geen bovenkastjes, greepjes of greeploos, mat of glanzend, van hout of kunststof en ga zo maar door.

Een keuken is in te delen zoals u dat wenst. Bereken de beschikbare ruimte en kijk wat er mogelijk is. Een keukenexpert kan daar gericht over adviseren. Past een eiland niet, dan is de plaatsing van een schiereiland een interessant alternatief.