Zo reinig je de afzuigkap (en gaat deze langer mee)

Het zijn geen dagelijkse bezigheden, en daarom vergeten we het snel. Toch is het belangrijk om regelmatig de afzuigkap te reinigen en dan vooral de filters.

We koken iedere dag en luchtjes en vet worden door de afzuigkap opgezogen. De afzuigkap is dan ook een apparaat dat snel viezig en vettig kan worden. Niet alleen de filters, maar ook de buitenkant ervan.

Zo reinig je de buitenkant

Roestvrijstaal

Maak de roestvrijstalen kap schoon met bijvoorbeeld een paar druppels olijfolie en wrijf dat goed uit. Een vetoplosser (kant en klaar) erop sprayen is ook een mogelijkheid. Minuut laten inwerken en uitwrijven met een vochtige doek. Er zijn ook speciale rvs-reinigers voor de wat meer hardnekkige vlekken.

Glas

Zit er glas in de afzuigkap verwerkt dan kun je dat het beste schoonmaken met een middel dat vet oplost. Met warm water nog even afnemen en met een droge doek nawrijven.

Zo reinig je de binnenkant

Filters

De filters zijn belangrijk om regelmatig schoon te maken. Bijvoorbeeld iedere twee maanden. Doe je dat niet dan raken de filters verstopt en doet de afzuigkap zijn werk niet meer goed.

Klik de roosters eruit en veelal kunnen deze gewoon in de vaatwasser, als je die hebt. Ook de vetoplosser kan hier zijn dienst doen als je met de hand de filters wast en schoonmaakt.

Bij een viltvliesfilter kan er niets gereinigd worden, en moet het gewoonweg vervangen. Bij een metaalfilter kan dat wel. Een kunststoffilter kan ook een paar keer (mee)gewassen worden.

Koolstoffilter

Wasemkappen met een koolstoffilter, die je aantreft in keukens waar de luchtjes niet naar buiten kunnen worden afgevoerd, filteren de lucht mechanisch. Het koolstoffilter raakt na een tijdje verzadigd en moet dan vervangen worden. Wanneer dat is? Dat merk je vaak aan het feit dat de luchtjes niet meer goed worden opgevangen. Je kunt ook een testje doen met een stukje keukenpapier. Als dit niet tegen de kap aan wordt gezogen als je deze in werking stelt, is het tijd om de filters te vervangen. Sommige wasemkappen geven een seintje als de filters vervangen moeten. Houd er rekening mee dat het in ieder geval twee tot vier keer per jaar moet gebeuren.

Doe je dit regelmatig dan is het voordeel dat de boel lekker schoon raakt, en de afzuigkap gewoonweg langer meegaat.