5 voordelen van een inductiekookplaat

Wie toe is aan een nieuwe keuken of in ieder geval de kookplaat wil vervangen, wordt aangeraden over te stappen op inductiekoken. Waarom? Om de volgende vijf redenen.

Een tijd lang was het zoeken naar welke manier van koken het fijnst zou zijn. Gas, keramisch of inductie. Tegenwoordig is de keuze sneller gemaakt omdat de overheid een duit in het zakje doet. Gas wordt immers een stuk duurder en duurzaamheid staat voorop. Dan is de keuze voor koken op een inductieplaat snel gemaakt. Met de juiste pannen, die inmiddels overal te koop zijn en ook zo kostbaar niet meer zijn, is op deze manier koken een fluitje van een cent. We zetten de voordelen op een rij.

Portemonnee

Het scheelt in de portemonnee. Gas wordt immers duurder. Elektrisch koken is daarom een stuk voordeliger. En als je een pan van de plaat neemt, schakelt de plaat direct uit. Dat scheelt veel energie. Het is daarom een duurzamer manier van koken.

Efficiënt

De energie van een inductiekookplaat wordt heel efficiënt gebruikt. Bij gas gaat er veel warmte verloren, bij inductie lekt er geen hitte. Alleen de plek waar de pan staat wordt verwarmd. Bovendien warmt het heel snel op en wanneer je de kookplaat uitzet, is deze ook weer snel afgekoeld.

Schoon

Een inductiekookplaat is glad en daarmee makkelijk schoon te houden. Je veegt het vuil er gemakkelijk vanaf. Wordt er gemorst dan brandt dat ook niet in. Er zijn speciale middelen om een inductiekookplaat schoon te maken. Gebruik altijd een zachte doek.

Veilig

Inductie koken is een veilige manier van koken omdat er geen sprake is van open vuur. De hitte bevindt zich alleen maar onder de pan. De vlakke ondergrond zorgt er ook nog eens voor dat pannen stevig staan. Vooral in het bijzijn van kleine kinderen is dat wel zo veilig.

Strak

Een inductiekookplaat ingebouwd in het werkblad geeft een strakke uitstraling. Het ziet er gewoon mooi uit. Om de kookplaat na het schoonmaken te laten glanzen kun je de plaat nawrijven met een droge doek. De roestvrijstalen delen kun je zelfs nog extra laten glanzen door deze in te wrijven met een beetje plantaardige olie.