Indeling van een keuken is een vak op zich
Stel dat je een nieuwe keuken wilt en deze helemaal zelf kunt indelen. Dat lijkt niet zo moeilijk, toch? Daar kon je je wel eens flink in vergissen. Het goed indelen van een keuken anno 2019 is een zaak voor experts.
Kastje met twee laden erin, kookplaat leuk naast het raam en koelkast in de hoek. Het begin is er. Maar dan ineens kom je erachter dat de afzuigkap dan niet symmetrisch boven de kookplaat komt (raam zit in de weg), dat de koelkast wel leuk staat in die hoek, maar dan het laatje niet helemaal open kan van het kastje daar tegenover. Je komt allerlei problemen tegen als je lukraak een keuken gaat indelen.
Dé werkdriehoek is achterhaald
Sommige mensen menen het te weten door te beginnen over de befaamde hoek tussen fornuis, koelkast en werkblad. Een werkdriehoek die er voor moet zorgen dat alles op goede afstand van elkaar ligt, dat je niet onnodig veel hoeft te lopen en dat het ‘logisch’ voelt.
Dat was misschien logisch in de jaren zestig, maar toen hadden we nog geen cooker, stoomoven, vriezer, inductiekookplaat, groenbak of kookeiland in de keuken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wetmatigheden maken een keuken optimaal
De keuken is zowel qua functionaliteit als inrichting in de loop der jaren enorm veranderd. Denk alleen al maar aan het kookeiland of de ‘open keuken’. Eigenlijk is tegenwoordig alles mogelijk, tegelijkertijd is er een aantal handige ‘regels’ waarop de inrichting van een perfecte keuken kan worden gebaseerd. Het zijn een soort wetmatigheden die het gebruik van een keuken optimaal maken.
Wat moet je weten?
-Dat rechtshandigen maar beter de vaatwasser links van de spoelbak kunnen hebben. Waarom? Schraap met de rechterhand etensresten van een bord en zet deze dan met de linkerhand in één beweging in de vaatwasser. Daarom!
-De plek waar je eten klaarmaakt zoals het gehakt kneden, de boontjes doppen of de zoete aardappels snijden, kan maar het beste rechts van spoelbak en de afvalbak zitten. Dan is het ook logisch dat alle mesjes om te schillen, de schaal om te kneden, daar in de buurt staan.
-De kookplaat moet daar niet te ver vandaan zitten. En natuurlijk moet je daar ook de potten en pannen voor het grijpen hebben staan. Ook de oven hoort daarbij. Die mag overigens best op een andere plek zitten dan onder de kookplaat. Veel mensen gebruiken deze niet iedere dag.
-De koelkast moet makkelijk te openen zijn en vlakbij het fornuis zitten. Dat werkt makkelijker als je de boter voor in de koekenpan moet pakken. Een koelkast wordt bovendien op een dag tientallen keren geopend. Dat moet gewoon lekker gaan en deze moet op een centrale plaats staan.
-Een broodbakmachine, mixer, smoothiemaker en ga zo maar door. Dat zijn apparaten die niet iedereen dagelijks gebruikt. Die krijgen dan ook geen centrale plek in de keuken. Kunnen in het bovenste kastje of juist die helemaal onder in de hoek.
Soms moet het toch anders, maar hoe anders?
De hierboven genoemde plekken voor spullen en apparaten zijn het meest ideaal, maar dat is natuurlijk niet overal mogelijk. Soms is de ruimte te beperkt of zit er ergens een raam waardoor de indeling noodgedwongen anders moet. Juist dan is een expert aan zet om de meest ideale opstelling te creëren, binnen de mogelijkheden.
Smaak speelt ook een rol
En dan is er ook nog zoiets als smaak. Als je kiest voor een minimalistische keuken, zonder bovenkastjes bijvoorbeeld, stel je mogelijk andere eisen aan je keuken dan wanneer je deze helemaal vol kunt zetten met kasten, vaatwasser en vriezer. Om maar wat te noemen.
Een advies kan nog zo gebaseerd zijn op een wetmatigheid, maar als iemand de oven per se, vanwege symmetrie bijvoorbeeld, in het midden wil hebben, dan is dat het uitgangspunt en wordt de rest daarop afgestemd. Maar altijd zo optimaal mogelijk en daar denkt een keukenexpert graag aan mee.