Atag, Pelgrim, Etna: 3 stevige merken met een lange geschiedenis

Keukenapparatuur is er in soorten, maten en merken. Verschil in mogelijkheden, in kwaliteit en in kosten maken dat er voor iedereen een passende (inbouw)koelkast, oven of vaatwasser te krijgen is. Sommige merken springen er qua ervaring en innovatie bovenuit.

De merken waar wij graag advies over geven en die veel te bieden hebben zijn Atag, Pelgrim en Etna. Stevige merken die behalve een lange en bijzonder gezamenlijke geschiedenis hebben, ook innovatief zijn en iedere keuken kunnen voorzien van passende, functionele en mooie apparatuur.

Atag

Laten we beginnen met Atag. Dit is een oerhollands bedrijf dat zeventig jaar bestaat en ooit begonnen is in een schuur in de Achterhoek. Het was 1948 dat twee companen in Ulft, Antoon Tijdink en Antoon van Goor, wiens initialen de merknaam vormen, gasfornuizen en komforen gingen produceren.

Met name Tijdink maakt het bedrijf groot. In 1956 volgt het viervlams gasfornuis. Een primeur in die tijd. In 1967 volgt de inbouwgasplaat. Een aantal jaren later kent het bedrijf al tachtig verschillende producten. Het eerste elektrische fornuis is er in 1979 en in 1991 volgt de inductieplaat. Tot op de dag van vandaag is Atag vernieuwend bezig met verschillende productielijnen.

Pelgrim

Pelgrim bestaat dit jaar honderd jaar. Ontstaan uit de in 1920 opgerichte emailleerfabriek in Gaanderen: Neerlandia, door de heren J.M.G. Oorsprong en B.J. Pelgrim. In 1931 wordt Pelgrim hier een dochteronderneming van, met fornuizen als core-business. Het bedrijf valt vanaf 1986 onder Atag.

Etna

In 2000 wordt Atag overgenomen door Etna en worden de drie merken in een nieuwe fabriek in Duiven ondergebracht. Op alle gebieden wordt er gewerkt aan hoogstaande keukenapparatuur volgens de modernste technologische ontwikkelingen. Als voorbeeld noemen we bijvoorbeeld de inductiekookplaat waarmee Pelgrim de Design Award wint, met een wereldwijde erkenning.

Intussen produceren de merken niet alleen apparaten waarmee gekookt wordt. Er zijn ook de ovens, magnetrons, afzuigkappen, fornuizen, koel-vrieskasten, vaatwassers, koffiemachines, en veel accessoires. De drie merken weten elkaar te inspireren en innovatie staat hoog aangeschreven. Alle drie staan bovendien voor een hoge kwaliteit apparatuur die in onze moderne keuken heel goed past.