Hoe je een keuken met een luxe uitstraling creëert

Een keuken hoeft niet enorm veel geld te kosten om luxe te zijn. Het zijn de details die ervoor zorgen dat de keuken zowel functioneel is als een stijlvolle uitstraling heeft. Hoe doe je dat?

De keuken is in veel gevallen de meest centrale plek in huis. En mocht je een wat kleinere keuken bezitten, ook dan vindt daar een groot deel van het dagelijkse leven plaats. Dan gaat het niet louter om koken, ook om het smeren van de boterhammen en het vullen van schooltassen met proviand terwijl er met de kinderen over school wordt gesproken, het bijpraten na het avondeten en ga zo maar door.

De keuken heeft een sociale functie. Mede hierdoor mag de keuken best comfortabel zijn en een luxe uitstraling hebben. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat er een heel dure keuken in moet. Het zit ‘m meestal in de details.

Houdt het aanrechtblad opgeruimd en rustig

Zo is het aangezicht het eerste wat je ziet en het is daarom belangrijk dit vooral rustig te houden en stijlvol aan te kleden. Dat betekent onder meer dat er niet te veel losse apparatuur op het aanrecht moet staan. Wie zich een afwasmachine kan permitteren, stopt de vaat er direct in en rondslingerende afwasborstels zijn ook verleden tijd.

Wie een kokendwaterkraan heeft, kan de waterkoker wegdoen. En als je dan toch lekker aan het ruimen bent, zet dan ook de broodrooster en tosti-ijzer in een kastje. Wel voor het grijpen, maar niet in het zicht.

Matzwart staat luxer dan glimmend zwart

Kies qua kleur voor wit of zwart als je een luxe uitstraling wenst. Met name een zwarte keuken krijgt een sjieke touch met roestvrijstalen of koperen accessoires. Let wel; kies voor matzwart. Dat staat luxer dan een glimmende variant.

Een afzuigkap kan tegenwoordig worden ingebouwd in het aanrechtblad, achter of naast de kookplaat. Ook die heb je dan uit het zicht. Die zijn best kostbaar, dus we kunnen ons voorstellen dat je toch voor een hangend exemplaar kiest. Deze kan stijlvol omkleed worden met bijvoorbeeld een houten ombouw of koperen plaat. Dat staat prachtig.

Ga voor duurzaam en strak

Kies je voor strak en rustig, dan ga je over op inductiekoken. De plaat is vlak en na het koken is deze zo weer schoon. Er zijn speciale pannen voor nodig, maar het is een erg comfortabele manier van koken en bakken, en je maakt gebruik van duurzame energie. Er is nauwelijks verspilling, wat bij gas wel het geval is.