Hoe ziet een moderne keuken er eigenlijk uit?

In keukenland worden ze vaak tegenover elkaar gezet, de landelijke- en de moderne keuken. Wat houdt dat eigenlijk in, zo’n modern exemplaar?

Er was een tijd dat een kookeiland echt hartstikke nieuw was. Niemand had nog een kookeiland en het feit dat je in een ruime keuken nog een deel van de keuken in het midden kon neerzetten met een ingebouwd fornuis, was je-van-het. Het kookeiland is tegenwoordig ‘gemeengoed’ geworden. Het is een persoonlijke keuze. Wie een moderne keuken wil, kijkt inmiddels voorbij het kookeiland.

Allereerst kent een moderne keuken een strak uiterlijk. Geen tierelantijnen en soms zelfs juist geen bovenkastjes, wat de ruimte luchtig houdt. Deze keuken heeft een ruimtelijk, licht en eenvoudig uiterlijk.

Een moderne keuken is op het oog eenvoudig

Eenvoudig mag het uiterlijk zijn, de keuken is eigenlijk verre van eenvoudig. Een moderne keuken is van alle -op het oog verborgen- gemakken voorzien. Behalve een vaatwasser en grote koelkast vriezer, zijn moderne keukens uitgerust met de nieuwste snufjes op het gebied van ingebouwde afzuigkappen, heetwaterkranen, stoomovens en ingebouwde koffiezetapparaten. Echter allemaal mooi weggewerkt achter greeploze deuren en laden.

En dan de kleur. Daar is altijd veel over te doen. Een tijd lang durfden we knalrood of diepblauw wel aan. Dat kan natuurlijk altijd nog, maar na het zwart is het wit weer helemaal terug. Tijdloos en fris.

Met het werkblad kun je in een moderne keuken alle kanten uit. Er is veel materiaal dat zich hiervoor leent. Van roestvrijstaal tot graniet. En van beton tot glas. De keuze is gebaseerd op wat iemand mooi vindt, wat praktisch is en wat plaatsbaar is.

Behalve koken gebeurt er zoveel meer in een keuken

Juist omdat er op veel gebieden zoveel mogelijk is, is een duidelijk advies van belang. Wat er nodig is, en wat er uiteindelijk deel uitmaakt van een nieuwe keuken is en blijft een keuze, afgestemd op persoonlijke wensen, gezinsgrootte, beschikbare ruimte en de sfeer van het huis.

Daarnaast is het raadzaam om eens goed na te gaan wat er in de keuken plaatsvindt, behalve koken, en hoeveel tijd het gezin erin doorbrengt. In een bekend Engels woonprogramma worden er zelfs, voordat er eventueel wordt verbouwd, camera’s opgehangen op verschillende plekken in het huis om in kaart te brengen wie waar hoeveel tijd doorbrengt. Dat geeft een helder beeld van het gebruik en daarmee van het belang van een bepaalde ruimte. Kortgezegd: is het de investering waard?

Over het algemeen kan worden gezegd dat we gemiddeld veel tijd in een keuken doorbrengen, vooral als deze ruim is en er een keukentafel in past. En zeg nou zelf, de keuken is toch vaak een gezellige plek in huis waar veel activiteit is. Zo niet de gezelligste plek. Met een moderne inrichting de keuken zo comfortabel mogelijk maken, kan een goede investering zijn.