Je dagelijkse kop koffie uit een inbouw koffiemachine

Wie is opgegroeid met de ‘gewone kop koffie’ fronst nu misschien de wenkbrauwen. Toch zijn er steeds meer fans van de inbouw koffiemachine die volledig deel uitmaakt van de keuken.

Liefhebbers van koffie kennen de ontwikkelingen. Van de koffiepot op de kachel, het eerste koffiezetapparaat tot de inbouwkoffiemachine en alles wat daartussen zit. En de ontwikkelingen staan nog steeds niet stil. De wijze van koffiezetten verandert constant. Zo schijnt paddenstoel koffie populair te worden en wordt er ook koffiegezet met ijswater in plaats van warm water, wat uit de VOC-tijd afkomstig is en Dutch Coffee wordt genoemd. Ook de latte is aan een boost bezig, weliswaar met zoveel melkschuim dat er hele kunstwerken van worden gecreëerd.

Thuiskoffie nog altijd het lekkerst

Eigenlijk wordt koffiedrinken steeds meer als een betaalbare luxe gezien omdat veel mensen regelmatig kiezen voor een bakkie bij een koffiebar. In de grote steden vind je ze vrijwel op iedere hoek van de straat. Volgens de laatste cijfers maakt koffie in Nederland 27 procent van onze dagelijkse vochtinname uit. Alleen Scandinaviërs drinken meer koffie. Finland stijgt qua koffieconsumptie nog boven dit alles uit.

Het kopje koffie thuis is voor veel mensen nog altijd het lekkerst. En ook daar zien we een verschuiving naar nieuwe manieren van koffiezetten. Sommige mensen gebruiken nog hun vertrouwde koffiezetapparaat, anderen maken koffie met een percolator op het fornuis, weer anderen gaan voor de French press of kiezen voor gemak met cups. Wie graag koffie met melk drinkt in de vorm van een latte, flat white of andere melkvariant, is de koffiemachine, inbouw wel te verstaan, een geliefd item in de keuken. Ook voor een kopje espresso trouwens.

Al met al lijkt het meer en meer om gepersonaliseerde koffie te gaan. We hebben allemaal een eigen voorkeur en dat mag ook. In het kort komt het erop neer dat koffie een beleving is. Zwart, espresso, met gewone- haver- of sojamelk. Alles is mogelijk.

Een koffiemachine past in iedere stijl keuken

Inmiddels heeft ongeveer twaalf procent van alle Nederlandse huishoudens een koffiemachine in huis voor capsules. Mensen stappen echter meer en meer over op de inbouwmachine. Al dan niet met een vaste wateraansluiting. De koffiemachine past in iedere stijl keuken, of het nu gaat om moderne- of landelijke keuken. In alle gevallen staat het voor comfortabel en luxe en uiteraard gaat het om heerlijke koffie.

Het zijn machines die aan de hand van de watertemperatuur, de hoeveelheid koffie en water een smaakvolle kop koffie creëren. Er kan worden gekozen voor verse bonen, cups of filtermaling. Eventueel met ingebouwde melkopschuimers. Sommige luxe apparaten reinigen en ontkalken automatisch. Losse onderdelen kunnen vaak in de vaatwasser schoon gemaakt worden.