Een keukenkast is de basis van je keuken
Een keukenkast, is daar nu zoveel over te vertellen? Zeker wel. De ene kast is de andere niet en de functionaliteit is van groot belang.
Een keuken lijkt op het eerste gezicht vooral te bestaan uit kastdeurtjes. Maar juist de basis daarachter is van belang. De onderkasten dragen het aanrechtblad en er wordt keukenapparatuur achter frontjes verborgen. Daar moet goed rekening mee worden gehouden. Bovenkasten toevoegen is een persoonlijke keuze.
Basis van een keukenkast
Allereerst is er de kast zelf, ofwel de corpus, het raamwerk, de basis. In veel gevallen het minst kostbare deel van de kast, afhankelijk van het materiaal. De dikte ervan bepaalt de stevigheid en duurzaamheid.
Kies je voor een lichtgewicht aanrechtblad of een betonnen exemplaar? In dat laatste geval kun je er ook maar beter voor zorgen dat je een stevig raamwerk neerzet. Het is dus goed het geheel in ogenschouw te nemen in verband met de materialen die je wilt gaan toepassen. Een professionele keukenfabrikant zal daar te allen tijde rekening mee houden en je daar kundig over informeren.
De kasten van tegenwoordig zijn voornamelijk uitgerust om diepe laden te herbergen. Dat geeft veel voordelen ten opzichte van een gewone kast. Geen spullen achterin een kast die je na jaren tegenkomt. Met een lade kun je goed van bovenaf zien wat er in een kast te vinden is.
Scharnieren en geleiders moeten wat kunnen hebben
Voordat de fronten bevestigd kunnen worden, zijn er scharnieren nodig en geleiders voor laden. Die scharnieren moeten afgestemd worden op het materiaal en de dikte ervan. Ook hier is er weer een scala aan varianten, waar uiteraard ook kwalitatief verschil in zit. Wees je bewust van het feit dat lades en kastdeurtjes vele malen per dag open en dicht gaan. Het moet echt wel wat kunnen hebben. Het is ook belangrijk hoeveel gewicht een lade kan dragen.
Keukenfronten bepalen de uitstraling
Als de basis en scharnieren in orde zijn, zijn er vele mogelijkheden als het gaat om de fronten. De dikte van het materiaal bepaalt ook in dit geval de sterkte van een keuken. Daarnaast kun je kiezen uit vele materialen zoals laminaat, houtfineer, massief hout of roestvrijstaal. En dan is er een scala aan kleuren mogelijk. In mat, zijdeglans of hoogglans.
Wat berg je op in welke kast
Waar een kast voor bedoeld is, bepaalt de vorm, afmeting en inrichting ervan. Zo kun je kiezen voor een apothekerskast. Een hoge smalle kast met veel legplanken. Je trekt deze naar voren om er iets uit te pakken. Er zijn hoekkasten met speciale draaiplateaus, vaak geschikt voor het bergen van pannen. En er zijn de kasten met laden voor bestek bijvoorbeeld. Denk ook aan kasten waar prullenbakken in kunnen worden bevestigd om groen en ander afval te kunnen scheiden.
Afwerking ook van belang
De afwerking van een keuken met een passend blad, een plint en zijstukken is net zo belangrijk. Alleen dan komen de kastjes goed tot hun recht.